Postoje li univerzalni dodaci ishrani?

Dodaci ishrani

Da li postoje univerzalni dodaci ishrani? Odogovor na ovo pitanje je - ne postoje. Svi smo različiti sa drugačijim životnim navikama, time i potrebama. Drugim riječima, ukoliko ste u potrazi za "čarobnom" bočicom suplemenata koja će zadovoljiti sve vaše potrebe za mineralima, vitaminima i ostalim korisnim supstancama onda bi trebalo da se rukovodite isključivo vlastitim potrebama.

Šta su suplementi ili dodaci ishrani?

Proizvodi koji su namjenjeni dopuni redovne ishrane nazivaju se suplementima i mogu da sadrže vitamine, minerale, proteine, amino kiseline, esecijalne masne kiseline, probiotike, biljne i druge prirodne ekstrakte Koriste se za prevenciju bolesti, organskih tegoba, u postoperativnom oporavku, tokom i nakon radioloških i hemoterapija, ali i kao podrška organizmu prilikom intenzivnog psihičkog i fizičkog napora, anti-age tretmana, kao podrška balansu horomna te održavanju vitalnosti organizma.

Budući da je tržište preplavljeno različitim proizvodima koji spadaju u kategoriju dodataka ishrani, teško je samostalno donijeti odluku o odgovarajućem proizvodu. Slijedi nekoliko smjernica:

Nutritivne potrebe

Za početak, trebalo bi da vodite računa o nutritivnim potrebama, koje zavise od uzrasta, vrste svakodnevne ishrane, trenutnog zdravstvenog stanja, kao i o postojanju naznaka za nastank neke od bolesti.

Doziranje

Uprkos tome što se radi o dodacima ishrani, preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti, osim u situacijama kada vam je to savjetovao vaš ljekar ili farmaceut. U nekim situacijama dodaci ishrani nepovoljno utiču na djelovanje osnove terapije koju uzimate, te je prilikom odabira neophodno da se posavjetujete sa ljekarom ili farmaceutom uz detaljno iznošenje zdravstvenih tegoba i terapije koju koristite.

Kvalitetan izvor suplemenata

Obratite pažnju na porijeklo, odnosno izvor suplemenata i birajte proizvode koji imajmu ovlašćenja od priznatih ustanova koje se bave kontrolom proizvoda.

O upotrebi dodataka prehrani posavjetujte se sa našim farmaceutima.