Šta su Bahove kapi i kako nam mogu pomoći?

Bahove kapi

Bahove kapi su cvjetne esencije, dobijene iz cvjetova zeljastih i drvenastih biljaka koje većina holističkih i homeopatskih stručnjaka preporučuje kod psihičkih problema i kao dopunu terapiji konvencionalne medicine. Vjeruje se da povoljno djeluju na cijeli organizam zbog svog jedinstvenog svojsta – pomoći u eliminisanju negativnih misli.

Ko je bio tvorac Bahovih kapi?

Ove biljne kapi, osmislio je dr Edward Bach koji je bio ljekar, patolog i homeopata. Nakon dugogodišnjeg rada sa pacijentima došao je do zaključka da je bolest kod čovjeka često simptom dublje neuravnoteženosti u samoj osobi i njenom emocionalnom životu. Vjerujući da se svi odgovori nalaze u prirodi dr Bach je osmislio mješavinu esencija koja je odgovor na brojna emocionalna stanja čovjeka.

Danas je, tvrdnje ovog naučnika da brojni zdravstveni problemi imaju emocionalnu, psihičku pozadinu potvrdila i nauka.

Kako se koriste i da li su djelotvorne?

Homeopate koriste sve vrste cvjetnih esencija kako bi napravili mješavinu prilagođenu konkretnom pacijentu.
Mješavine, odnosno esencije, koje opisuju nečiju ličnost nazivaju se »tipske«, a one koje opisuju neko raspoloženje nazivaju se «esencije raspoloženja«. Mnoge od njih su biljne kapi koje su istovremeno i tipske i esencije raspoloženja. Mješavina koja predstavlja »lični mix«, je napravljena u bočici od 30 ml, a uzimaju se 4 kapi 4 puta dnevno ili kad osjetite potrebu. Praktičari se većinom vode onim što se nalazi na površini, a esencijama se prepušta da djeluju na trenutno najistaknutiji problem, redom kako se pojavljuju. Ovaj proces se naziva »ljuštenje slojeva«.
Na taj način se ne oduzima mjesto konvencionalnoj medicini, već se usmjereno pomaže osobi u nošenju sa emocionalnim tegobama koje su možda uzrok njegovog stanja ili ga dodatno otežavaju.
Bachove kapi su bezopasne, čak za djecu i trudnice, nemaju uticaj na dejstvo ostalih lijekova i nisu u interakciji sa hranom.

Dostupno u našoj apoteci

Liječenje Bahovom metodom možete obaviti sa magistrom farmacije i Bahovim praktičarem Dušanom Tanasić u našoj zdravstvenoj ustanovi. Svoj termin zakažite na broj telefona 051 232 100.