Čudesni vitamin d

Vitamin D predstavlja mnogo više od vitamina, on je hormon neophodan za normalno funkcionisanje mnogih organskih sistema kao što su mišićni, skeletni i imuni.

Vitamin D reguliše urođeni i stečeni imuni odgovori deficit vitamina D povezuje se povećanim rizikom za infekciju. Niske koncentracije u organizmu povezane su sa višim rizikom od vanbolničke pneumonije (upale pluća) kod odraslih i od infekcija gornjih respiratornih puteva kod djece. Gojazne osobe, osobe oboljele od hipertenzije, dijabetesa melitusa i starije dobi su u većem riziku od deficita vitamina D u organizmu.

Vitamin D se sintetiše u našoj koži pod uticajem sunčevog utraljubičastog zračenja. Izlaganje suncu u trajanju od 15-30 minuta, tri puta sedmično je obično dovoljno za sintezu potrebnih količina vitamina D u organizmu. Pored toga, može se unijeti i pojedinim namirnicama (losos, obogaćeno mlijeko, jaja). Međutim, starenjem se smanjuje sposobnost organizma za sintezu aktivnog oblika vitamina D, a dosta ljudi se ne izlaže dovoljno suncu te je vitamin D često potrebno uzimati kroz suplementaciju. Početne doze iznose od 800-1000 IJ, pa sve do 2000 IJ. Ne preporučuje se uzimanje viših doza od 4000 IJ bez konsultacije sa ljekarom budući da previsoke količine vitamina D u organizmu mogu imati neželjene efekte. Poželjna je koncentracija vitamina D u krvi od 30-50 nmoL/L (za oporavak od COVID-19 od 40-60 nmoL/L). Koncentracije u krvi veće od 50 nmoL/L mogu imati štetne efekte. Vitamin D2 i D3 imaju isti efekat, D3 se bolje apsorbuje. Cjelokupna količina se uzima u jednoj dozi poslije obroka bogatog mastima.

Reproduktivno zdavlje muškaraca

ORTHOMOL FERTIL PLUS

Proxeed plus pulvis

Solgar Zink Kelat

Magnetrans direct

Nagrađujemo vaše povjerenje!

Ostvarujete popuste prilikom svake kupovine!

Članove kluba nagrađujemo dodatnim popustima na odabrane proizvode.

Jednostvano, popunite obrazac i dođite nam opet!