Liječenje alergija

Kod liječenja alergijskih bolesti često se nakon propisivanja određene terapije kod bolesnika javljaju razne dileme vezane za način, vrijeme, učestalost i trajanje liječenja propisanim lijekom.

Antihistaminici - obično su upravo oni lijekovi koji se najčešće koriste u liječenju alergije. Budući da djeluju odmah po uzimanju, mogu se upotrebljavati diskontinuirano, po potrebi. Noviji preparati ne uzrokuju pospanost. Radi se o preparatima u formi sirupa ili tableta, a nužno je pridržavanje preporuka o dnevnoj dozi. Antihistaminici pomažu kod ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa, kao što su kihanje, curenje iz nosa, svrbež nosa, osjećaj peckanja i svrbež očiju, kao i kod urtikarije (crvenila i osipa na koži). Neki antihistaminici se mogu kupiti i bez recepta u apoteci, i zato je potreban veliki oprez, naročito u posebnim stanjima, kao što su trudnoća i dojenje.

Kada pomažu?

Antihistaminici pomažu kod ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa, kao što su kihanje, curenje iz nosa, svrbež nosa, osjećaj peckanja i svrbež očiju, kao i kod urtikarije (crvenila i osipa na koži).Neki antihistaminici se mogu kupiti i bez recepta u apoteci, i zato je potreban veliki oprez, naročito u posebnim stanjima, kao što su trudnoća i dojenje. Antihistaminici na našem tržištu u svom sastavu mogu imati neku od sljedećih aktivnih supstanci:
-loratadin (Flonidan tablete i sirup, Pressing tablete i sirup) -desloratadin (Lordes tablete i sirup, Des-flonidan tablete) -bilastin (Xados tablete) -levocetirazin hidrohlorid (Lavrena tablete, Xyzal tablete) -feksofenadin hidrohlorid (Allegra tablete, Alerix tablete).

Antihistaminici i trudnoća

Navedeni antihistaminici nisu pokazali teratogenost u ispitivanjima na životinjama. Međutim bezbjednost njihove primjene tokom trudnoće nije utvrđena, tj.rizik za humani fetus se ne može procijeniti. Nakon analize opsežnih i dostupnih podataka, nekoliko studija preporučilo je da se peroralni antihistaminici prve generacije (kao što su hlorfenamin ili tripelenamin) razmotre ako je potrebna terapija antihistaminicima tokom trudnoće (naročito u 1. trimestru). Međutim ti lijekovi nisu registrovani na našem tržištu. Prije ovih saznanja lijekovi druge generacije (kao što su cetirizin ili loratadin), smatrani su prihvatljivim alternativama, osim u 1. trimestru, ako se antihistaminik prve generacije nije tolerisao.

Dojenje?

Lijek izbora tokom dojenja je loratadin, jer za njega je rađeno najviše istraživanja i imamo najviše dostupnih podataka. Na temelju brojnih procjena došlo se do zaključka da najmanji rizik za dojenče postoji ako majka uzima 10 mg loratadina na dan, jer se upravo on od gore navedenih antihistaminika u najmanjem procentu izlučuje u majčino mlijeko.

Slevy z doplatků na léky na recept

Kupón pro členy klubu

Akce na značku produktu

Nagrađujemo vaše povjerenje!

Ostvarujete popuste prilikom svake kupovine!

Članove kluba nagrađujemo dodatnim popustima na odabrane proizvode.

Jednostvano, popunite obrazac i dođite nam opet!