Razlika između folne kiseline i folata

Nerijetko se susrećemo sa pitanjem šta je to folna kiselina, a šta su folati i da li je to isto.
Ova dva termina se često koriste u istom kontekstu iako su potpuno različiti.

Folna kiselina je jedna vrsta vitamina B koji je dobijen na sintetički način. Ovaj vitamin je neophodan u proizvodnji DNK, genetskog materijala koji upravlja rastom i obnavljanjem svih ćelija.

Folati su prirodni oblik folne kiseline koji se može naći u povrću. Neke od namirnica sa velikom količinom folata su: zeleno lisnato povrće kao što je zelena salata i špinat te pasulj i džigerica.

Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću neophodno je da konzumirate folnu kiselinu ili prirodni oblik ovog vitamina - folate.

Koja količina folne kiseline je optimalna?

Stručnjaci danas, trudnicama preporučuju oko 400 mcg folne kiseline na dan, dok bi ta količina mimo trudnoće trebalo da iznosi oko 180 mcg dnevno. Muškarcima preporučena dnevna doza iznosi 200 mcg.

Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću, sigurni smo da vam je vaš ljekar savjetovao korištenje ovog vitamina. Konzumiranjem odgovarajuće količine folne kiseline ili njenog prirodnog oblika tj. folata će vas dovesti do krajnjeg cilja, a to je zdrava beba i uredna trudnoća.